Wat zijn de nieuwste functies van Facebook?

Sharing is caring

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan en ontvang social media tips & tricks direct in uw inbox!

Gratis nieuws & tips


Wat zijn de nieuwste functies van Facebook?

Facebook vernieuwt zich continu. De afgelopen tijd duiken er steeds meer nieuwe functies op of worden bepaalde functies aangepast. Wat is er onlangs allemaal veranderd en toegevoegd? Wij brengen je op de hoogte!Op Facebook kom je ze vaak tegen: GIF-jes. GIF is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen in digitale vorm. Dit type bestandsindeling geeft de mogelijkheid om beelden achter elkaar op te slaan, waardoor een bewegende animatie te zien is. Bewegend beeld vinden Facebookgebruikers aantrekkelijker om te zien en geef ze eens ongelijk! Het trekt tenslotte sneller je aandacht. Zowel profiel- als bedrijfspagina’s kunnen GIF-jes posten.

Onlangs heeft Facebook mooi ingespeeld op het 30-jarig bestaan van GIF door het inbouwen van de ondersteuning om GIF-jes te gebruiken in een reactie. Dit was voorheen niet mogelijk! Voor deze functie werkt Facebook samen met gifdatabases als GIPHY en Tenor.

Hoe plaats je een GIF-reactie via de desktopcomputer en de mobiele applicatie?

  1. Ga naar de post toe waar je op wil reageren met een GIF.
  2. Klik op “Opmerking plaatsen”.
  3. Klik rechts op de reactiebalk op het GIF-icoontje.
  4. Typ een zoekwoord in om een specifieke GIF te zoeken.
  5. Zodra je op de GIF klikt, wordt deze direct geplaatst!

Helaas is het niet mogelijk om bij het plaatsen van een post via de database te zoeken naar een GIF-je, maar wellicht voegt Facebook in de toekomst deze optie nog toe.

Wat zijn de nieuwe reactieknoppen op Facebook?

In februari 2016 kwam Facebook met de langverwachte alternatieve reactieknoppen (geweldig/grappig/verbluft/verdrietig/boos). Gebruikers hebben lang uitgekeken naar deze functie, aangezien zij het niet altijd passend vonden om een like te geven op een bepaald bericht. Tegenwoordig wordt er al veel gebruik gemaakt van de knoppen.


Dit betekent overigens niet dat Facebook niet meer naar de knoppen omkijkt. Integendeel! Facebook is de laatste tijd creatief bezig, want zo nu en dan komen er tijdelijke reactieknoppen bij ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis of feestdag. Zo was het onlangs mogelijk om een paarse bloem als reactie te geven. Deze knop bleek speciaal ontworpen te zijn voor Moederdag. Een lief gebaar van Facebook voor alle moeders ter wereld!

Ook viel ons begin juni op dat er een nieuwe regenboog-knop te zien was bij de reacties. Gebruikers uit de Verenigde Staten kregen deze optie automatisch voorgeschoteld wegens de Pride Month in juni. Tijdens deze maand wordt er in Amerika extra aandacht gevraagd voor LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender en questioning). Met de regenboog-knop geeft Facebook je de mogelijkheid om je steun uit te spreken. Overigens kan de rest van de wereld de knop ook ‘installeren’ door de Facebookpagina LGBTQ@Facebook te liken. De knop wordt dan automatisch toegevoegd naast je andere knoppen.


Wat zijn de ontwikkelingen met live video's op Facbook?

In augustus 2015 presenteerde Facebook de nieuwe functie ‘Facebook Live’. De functie biedt de mogelijkheid om een video te maken en deze te streamen naar al je vrienden of fans. In het begin was Facebook Live alleen geldig voor verifieerde profielen (bijv. beroemdheden), maar na vijf maanden werd deze functie toegankelijk voor alle gebruikers.

Laatst heeft Facebook de richtlijnen voor Facebook Live aangepast: het is niet meer toegestaan om statische beelden te gebruiken in live video’s. Het gebruik van statische beelden gebeurde voornamelijk bij zogeheten livepolls. Er werden dan twee foto’s gestreamd waar gebruikers door middel van een like of hartje hun mening konden geven. Facebook geeft de voorkeur aan bewegende live video’s. Naast deze verandering is er ook een nieuwe functie aan Facebook Live toegevoegd die vooral interessant is voor slechthorenden en doven. Het is nu mogelijk om een ondertiteling te laten zien in een live video. Deze ondertiteling kan de gebruiker bij de instellingen aanzetten, mits deze beschikbaar zijn gesteld door de maker van de video. De ondertitels worden overigens niet ontwikkelt door Facebook zelf, maar door andere aanbieders zoals Telestream. 

Toepassing functionaliteiten bij Woeler

Zodra wij op de hoogte zijn van de nieuwste functies van Facebook, zetten wij deze graag in voor onze klanten en voor de marketing van Woeler. Zo verzorgt Woeler de webcare voor meerdere klanten zoals Van den Brink Schuttingbouw B.V. Bij deze klant hebben wij gebruik gemaakt van de nieuwe functie door te reageren met een GIF-je op een reactie van een fan.

Voor Moederdag hebben wij onze fans opgeroepen hun mening te geven, waarbij zij gebruik konden maken van het paarse bloemetje dat Facebook speciaal voor Moederdag ontworpen had.


Daarnaast hebben we regelmatig succesvolle livepolls opgezet voor onze klanten, zoals bijv. voor HOTTUBSelect.Wil je ook profiteren van de nieuwste Facebook functies? Onze marketeers zijn geheel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! Bekijk onze social media strategie dienst of neem contact met ons op.


Geschreven door Ilona Grin (Social Media Marketeer)

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag vrijblijvend een adviesrapport aan of neem contact op met één van onze strategen.

Gratis adviesrapport aanvragen >