Wat is de Metaverse?

Wat is de Metaverse?

Mensen vanuit de hele wereld ontmoeten vanuit huis? Het kan binnen de Metaverse! Als het aan Mark Zuckerberg van Facebook ligt is het dé toekomst van het World Wide Web. Hij heeft zelfs de naam van Facebook aangepast naar Meta. Het is dus ook niet gek dat grote bedrijven zoals Google, Nike en Apple hier al mee werken. Maar waar komt het idee rondom de Metaverse nou precies vandaan? En wat kun je er allemaal mee binnen de woonbranche en e-commerce omgeving?

Onze bevindingen binnen de Metaverse

Ook wij bij Woeler hebben natuurlijk een kijkje genomen in deze virtuele wereld. Ligt hier de toekomst, of zitten er toch nog veel haken en ogen aan? Met de Ocolus Quest bril zijn we de Meta Horizon Worlds ingedoken. Dit is een platform waar ‘sociale hubs’ of werelden gemaakt en bezocht kunnen worden. Zo betraden we - als onze zelfgemaakte avatar - een luxe vergaderruimte met uitzicht op de Canadese Rocky Mountains. Erg leuk natuurlijk om een keer een meeting in deze virtuele wereld te houden, met een niet-alledaags uitzicht, maar ook in deze setting merken we al snel dat er nog wat verbeteringen nodig zijn om dit echt succesvol te laten zijn. Allereerst kostte het ons al vrij veel moeite om überhaupt toe te kunnen treden tot de Horizon World. Daarnaast liet de snelheid waarmee het beeld zich aanpast aan de bewegingen die je maakt nog wat te wensen over.

Metaverse; de voor- en nadelen op een rij

Er zit potentie in voor ondernemers en bedrijven om de consument straks in de virtuele wereld te laten winkelen.
Je komt sneller in contact met anderen van over de hele wereld. Het voelt ‘echter’ dan bijvoorbeeld via een videocall.
Je doet nieuwe ervaringen op die je niet voor mogelijk had gehouden. Reis bijvoorbeeld naar de maan of krijg een backstagepasje bij je favoriete concert.
Metaverse staat nog in de kinderschoenen. Het werkt allemaal nog niet optimaal en dat houdt potentiële gebruikers tegen.
Op dit moment is de Metaverse nog niet dusdanig beveiligd (dus grote kansen voor hackers) en ook met privacy wordt niet al te zorgvuldig omgegaan. Omdat het digitaal is, wordt alles wat je in de Metaverse doet namelijk vastgelegd op servers.
Het is nog niet erg toegankelijk. Wij verwachten dat het nog even zal duren voordat de gemiddelde internetgebruiker snel en zonder problemen de toegang tot de Metaverse kan vinden.
In Nederland zijn de mogelijkheden binnen de Metaverse nog gering.