10 Tips voor het maken van foto's met de smartphone

Sharing is caring

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan en ontvang social media tips & tricks direct in uw inbox!

Gratis nieuws & tips


10 Tips voor het maken van foto’s met uw smartphone + 1 bonustip

Goede content voor social media valt of staat bij goed en aansprekend beeldmateriaal. Gelukkig hebben we tegenwoordig allemaal een smartphone op zak, waarmee we gemakkelijk en snel foto’s kunnen maken. De ingebouwde camera’s worden steeds beter dus met de juiste tips maakt u straks foto’s als een pro! Wij hebben 11 tips op een rijtje gezet. Als onderwerp voor de foto hebben wij gebruik gemaakt van The Lampster van onze klant Bink Lampen.1.  Maak uw lens schoon

Zorg dat uw lens schoon is. Er zitten ongetwijfeld veel vingerafdrukken op de lens van uw camera, hierdoor krijgt u een waas over uw foto. Dat is zonde en gemakkelijk te voorkomen! Haal voordat u een foto maakt even een doekje over de lens. Bij voorkeur een microvezel doekje, brillen doekje of desnoods even uw shirt. 

2.  Schiet een rechte foto

Het klinkt zo logisch, maar toch blijkt het in de praktijk soms erg lastig te zijn om een rechte foto te maken. Het kan u helpen een ‘grid’ in te stellen. Een grid biedt handige hulplijnen om te kunnen kijken of de horizon recht is op uw telefoon. Het grid kunt u ook gebruiken voor de compositie van uw foto, zie tip #6


3. Zoom niet!

Met de meeste smartphones kunt u inzoomen. De digitale zoomfunctie kunt u beter niet gebruiken. Deze zoomt niet in op het onderwerp, maar vergroot alleen het beeld. Hierdoor krijgt u een lage resolutie en een korrelige foto. Wilt u het onderwerp van uw foto groter in beeld brengen, zorg dan dat u dichter op het onderwerp gaat staan. Sommige smartphones hebben een optische zoomfunctie. Een optische zoom maakt gebruik van lenzen om te zoomen. Als uw smartphone deze functie bevat dan kunt u wél zoomen, zonder in te leveren op de beeldkwaliteit.


4. Zorg voor een goede achtergrond

Zorg ervoor dat uw achtergrond niet te druk is. Verwijder alle overbodig voorwerpen, zodat de volle aandacht ligt op uw onderwerp. U kunt er ook voor zorgen dat u onderwerp prominent in beeld komt, door de camera scherp te stellen op uw onderwerp, en de achtergrond wat te laten vervangen. Zie tip #5. 


5. Stel scherp op je voorwerp

Laat uw onderwerp goed opvallen door scherp te stellen. Voordat u op de rode knop drukt om een foto te maken, tikt u het onderwerp aan waarop u wilt dat de camera scherp stelt. Als u een foto van dichtbij maakt, krijgt u een hele mooie scherptediepte!

6.  Plaats het onderwerp van uw foto niet in het midden van de foto

Laat uw beeld tot leven komen en plaats het onderwerp naast het midden van het beeld. Gebruik het grid om uw onderwerp uit te lijnen. 

7. Gebruik natuurlijk licht

Zorg voor goede belichting. Daglicht met een beetje zon levert het mooiste licht op. Vermijd de felle zon, dit zorgt namelijk voor veel schaduw in uw foto en mogelijk overbelichting. Probeer het gebruik van uw flitser trouwens ook zoveel mogelijk te vermijden. De foto kan hierdoor heel onnatuurlijk lijken.


8.  Zet niet alleen voorwerpen op de foto, maar ook mensen!

Voorkom dat uw social media kanalen straks volstaan met producten. Het werkt juist ontzettend goed om medewerkers, tevreden klanten of bezoekers in beeld te brengen. Door een stukje ‘menselijkheid’ toe te voegen aan uw foto, maakt u de foto persoonlijker, vriendelijker en geeft u uw bedrijf een gezicht. Dit is goed voor uw branding. Bovendien weten wij uit ervaring dat dit voor veel meer interactie zorgt met de doelgroep.

9. Geef je foto 'extra glans'

Geef uw foto net dat beetje extra, door de foto na te bewerken met een app. Met apps als Adobe Lightroom, Snapseed, VSCO en Quickshot, kunt u een foto rechtzetten, extra verscherpen, meer contrast geven, er een mooi kleurenfilter overheen doen of omzetten naar zwart-wit. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos met deze apps. De basis bewerkmogelijkheden zitten ook al op de camera van uw smartphone. Dus ook zonder een app kunt u het één en ander bewerken. 


10.  Foto’s versturen zonder in te leveren op de kwaliteit 

Stuur uw foto’s bij voorkeur niet door via Whatsapp. Whatsapp verlaagd namelijk de resolutie en dus de kwaliteit van uw foto. Deel uw foto’s via WeTransfer dan blijft de kwaliteit van uw foto’s hoog. 

Bonustip! Laat de achtergrond verdwijnen!

Wilt u de achtergrond helemaal laten verdwijnen? Door middel van bijvoorbeeld deze gratis tool kunt u eenvoudig de achtergrond van de foto transparant maken. U kunt het onderwerp van uw foto dan gemakkelijk voor een andere achtergrond plaatsen of bijvoorbeeld een witte achtergrond er achter plaatsen. 


Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Laat dan één van onze adviseurs u terugbellen.

Bel mij terug >